Ortodontik tedavi yöntemleri

Dr. Oytun MANAV - O.M.O.K. / Ortodontik tedavi yöntemleri
Önceki Sayfa

Ortodontik tedaviler, temelde “hareketli” ve ”sabit” olarak ikiye ayrılırlar.

1 - Hareketli apareylerle tedaviler genellikle 8-9 yaşlarında uygulanır ve de diş düzeltimleri sabit apareylere kıyasla çok kısıtlıdır. Hareketli apareylere “vida” gibi yardımcı elemanlar eklenerek daha etkili düzeltimler sağlanabilmektedir. 12-13 yaşlarından önce uygulandığında daha etkili olan ve de iskeletsel düzeltim de sağlayabilen hareketli apareylere “fonksiyonel aparey” denir.

Hareketli aparey - vidalı

Fonksiyonel aparey (California Bionatoru)
a:ağız dışı b:dişler üzerinde c:ağız içi uygulaması

 

2 - Sabit apareyler ise dişlerin üzerine uygulanarak dişleri her 3 düzlemde de kontrol edebilen ve dişlere hareket verdirebilen apareylerdir. Dişlerdeki kapanış bozukluklarının tedavisinde sabit tedavi son aşamadır. Hareketli apareylerle başlayan ortodontik tedaviler de genellikle sabit tedavi ile sonlandırılır. Kapanış bozukluğunun ideal kapanış dediğimiz kapanışa gelebilmesi ancak sabit apareylerle mümkündür.

Sabit apareyler – braket ve tel

Sabit apareyler – parçaların isimleri

 

Sabit apareylerin de kendi içinde bazı değişik çeşitleri vardır. Ortak tek özelliği ise dişlere yapışık olmasıdır. Dişe yapışan ve de “braket” dediğimiz parçalar değişik metallerden yapılabileceği gibi şeffaf malzemelerden de yapılabilmektedir. Metal ve şeffaf braketler arasındaki fark temelde estetik görünümleri ile ilgilidir.

Ortodontik tedavilerde kullanılan ağız dışı apareylerden de kurallarına uygun kullanıldığında oldukça etkili sonuçlar elde edilir. Bunlardan headgear, enseden ve/veya kafanın diğer kemiklerinden destek alarak üst çeneyi ve üst dişleri geriye doğru taşır. Üst 1 molar (azı dişi) dişe uygulandığı gibi premolar (küçük azı dişi) dişlere de uygulanabilir.

Ağız dışından uygulanan bir diğer aparey de reverse headgear’dir (yüz maskesi). Headgear gibi yine üst çeneye uygulanır. Ancak çalışma mekanizması headgear’in tersine üst çeneyi öne almak gibi bir fonksiyonu vardır. Sınırlı da olsa erken döenmdeki Sınıf 3 malokluzyona sahip hastalarda oldukça etkili bir yöntemdir. Etkisini arttırmak için RPE (hızlı çene genişletmesi) ile desteklenebilir.
 

Headgear uygulaması

Reverse headgear
(facemask – yüz maskesi) uygulaması

Yukarı