Ortodontik Problemler Oluştuktan Sonra Dikkat Edilmesi Gerekenler

Dr. Oytun MANAV - O.M.O.K. / Ortodontik Problemler Oluştuktan Sonra Dikkat Edilmesi Gerekenler
Önceki Sayfa

Ortodontik problemler oluştuktan sonra
- Çocuklar 5-6 yaşlarından sonra düzenli olarak 6 ayda bir dişhekimine, pedodontiste (çocuk dişhekimi) veya ortodontiste muayene olmalıdır. Bazı ortodontik problemlerin oluştuğu fark edildiğinde 8-9 yaşlarında bu problemlerin ilerlemesinin engellenmesi ve bir miktar da düzeltilmesi mümkündür. 9-10 yaşlarında başlayacak olan sabit ortodontik tedavi için çocuğun psikoloji ve motivasyon açısından hazırlanması gerekir. Sabit ortodontik tedavinin korkulacak bir şey olmadığı, gözlük takmak kadar doğal bir işlem olduğunun açıklanması, çocuğun ortodontik tedavi görmese bile bilinçlenmesini sağlayacaktır.

- Sabit apareylerle ortodontik tedavi başladıktan sonra ağız ve diş bakımı daha fazla önem kazanmaktadır. Dişlerin üzerine yapışan braketlerin veya tellerin dişleri çürütmesi mümkün değildir. Ancak bu parçaların ağız içinde besin artıklarının tutulumunu kolaylaştırdığı gibi temizlenmesini de zorlaştırdığı bir gerçektir. Bunun da ağız hijyeninin zayıflamasına bahane edilmemesi gerekir.

Ağız hijyeni kötü, dişlerin üzerinde diştaşı oluşmuş, dişlerde renklenme başlamış, dişeti kızarmış ve büyümüş. Bu durumda sağlıklı bir ortodontik tedavi mümkün değildir.

  - Sabit apareyler dişlerin üzerindeyken diş ve ağız bakımının önemi daha da artar. Dişlerin üzerinden tam anlamıyla temizlenmeyen yiyecek artıkları dişlerin çürümesine, renklenmesine, dişetinde istenmeyen büyümelerin (dişeti şişmesi) oluşmasına, dişetlerinin kanamasına neden olur. Ağız kokusuna da neden olan yiyecek artıkları, ortodontik tedavinin de sağlıklı bir şekilde ilerlemesini engeller. Bu da tedavi süresinin uzamasına neden olur. Diş ve dişeti sağlığı her zaman ortodontik tedaviden daha önemlidir. Çünkü ortodontik tedavi sağlıklı dişeti ile desteklenmiş sağlıklı dişlere uygulanır.

Dişeti hiperplazisi (büyümesi)

 

- Ortodontik tedavi sırasında her yemekten sonra dişler mutlaka fırçalanmalıdır. Ayrıca yatarken tekrar fırçalanmalıdır. Unutulmamalı ki çocukların uykuları yaklaşık günün yarısını almaktadır. Yemek yerken çenelerin ve dişlerin hem sağını hem de solunu kullanmak gerekir. Bu, beslenme ve çene eklemi için oldukça önemli olmasıyla birlikte daha önemlisi diş ve dişeti sağlığı için de önemlidir. Dolaylı yoldan ortodontik tedavi sırasında da bu konu önem kazanmaktadır.   - Sabit ortodontik tedavide kullanılan ve dişlere yapıştırılan parçaların dişlerin üzerinde tedavi bitene kadar kalması gereklidir. Bu apareylerin dişlerden ayrılmaması (kopmaması) için çerez türü sert yiyeceklerden, sakız gibi yapışkan özellikli yiyeceklerden ve de şekerli yiyeceklerden uzak durulması gerekir. Ayrıca yenecek gıdaların ön dişlerle koparılmaması da gereklidir.   Unutulmamalıdır ki ortodontik tedavi, dişlerle ilgili bir problemin sonucunda yapılır. Bu tedavinin diğer sağlık tedavileri gibi belli kuralları vardır. Bu kurallara uyulmaması, tedavinin toplam süresini uzatacağı gibi tedavi sonuçlarına olan inancın da kaybolmasına yol açar.

 

Yukarı