Sabit Ortodontik Tedavi Hasta Bilgilendirme

Dr. Oytun MANAV - O.M.O.K. / Sabit Ortodontik Tedavi Hasta Bilgilendirme
Önceki Sayfa

Ağız Hijyeninin Sağlanması: Ortodontik tedavi sırasında kullanılan apareyler ve teller fırçalamayı güçleştirir. Bu nedenle dişlerde çürük riski ve dişeti hastalığı riski artar. Hasta, dişlerini günde en az 4 kere dikkatlice özel ortodontik diş fırçalar ve ara yüz fırçalar ile fırçalamalıdır. Bunun için hasta, diş fırçasını okul, işyeri gibi yerlerde de yanında bulundurmalıdır. Ara yüz çürüklerinin önlenmesi amacıyla günde bir kere diş ipi de kullanılmalıdır. Dişlerin iyi fırçalanmadığı durumlarda diş çürükleri, dişlerde lekelenmeler ve dişeti problemleri oluşur. Bu aşamada oluşan ve çok derin olmayan diş çürükleri ağrıya neden olmasa bile, ileride braket çevresinde kalıcı renklenmelere ve diş çürüklerine neden olacaktır. 
        
Randevuların Düzenlenmesi: Tedavinin durumuna göre 2-6 haftalık aralarla kontrol randevuları verilir. Hasta bu randevulara mutlaka gelmelidir. Eğer gerçekten önemli bir mazeretiniz varsa bunu en az 1 hafta önceden bildirmeniz gerekmektedir. Aksi takdirde, o ay için verilmiş olan rutin randevunuz iptal edilir. Hastalar randevularına gelirken mutlaka diş fırçasını ve diş macununu yanında getirmelidir.

 Tedavi Süresi: Ortodontik tedavi süresi, her bir hastanın ortodontik problemine göre değişkenlik gösterir. Hastanın randevulara gelmediği, sık sık braketini kopardığı, verilen elastik veya apareyleri kullanmadığı durumlarda bu süre uzar.

Tedavi Süresince Ağrı Hissi:  Braketler, ağıza ilk yapıştırıldığında ağız içindeki yumuşak dokularda (dudak, yanağın iç yüzeyi gibi) hassasiyet oluşturabilir. Bu gibi durumlarda hasta braket üzerine mum yapıştırabilir. Bu hassasiyet zamanla ortadan kalkacaktır. Randevuları takiben ilk bir hafta içerisinde dişlerde hafif ağrılar olabilir, bu durum normaldir ve ağrı kesici kullanılabilir.

Tedavi süresince dikkat edilmesi gerekenler: Hasta, ortodontik tedavi süresince akla gelebilecek her türlü sert yiyecekten (sert ekmek, cips, kabuklu kuruyemiş, şeker, çekirdekli ve sert meyveler…vb), dişlere yapışan yiyeceklerden (lokum, sakız, jelibon…vb), asitli içeceklerden (kola, gazoz, enerji içeceği…vb) ve hamburger-tost gibi ısırarak yenilmesi gereken yiyeceklerden uzak durmalıdır.

Yukarı